SPIRITUEELTJE april 2010

Omtrent dienstverlening in andere culturen

Op zondagvoormiddag 7 februari kwam dichteres Tjitske Jansen naar de Academie voor Muziek en Woord van Menen. Zoals haar naam het laat vermoeden, is Tjitske inderdaad een Nederlandse dame. Ik was er niet bij, maar lees een boeiend verslag van haar in ‘Fijnstemmer’.Niet alleen was het verslag van haar ‘optreden’ innemend, nog meer was ik onder de indruk van het verslagje van het korte gesprek dat de directeur had met haar na haar optreden.
De directeur van de academie omschrijft het optreden met de volgende woorden:
Zij komt binnen waaien als een warme golfslag, en dwingt mij in de rol van drenkeling, die zich al te graag een uur laat verdrinken in haar woorden.
Ze leest haar teksten alsof je bij haar op de schoot zit en naar sprankende sprookjes zit te luisteren. Zij weet de kloppingen van haar getormenteerd hart zo simpel en puur in woorden te vatten. Het is onthutsend hoe ze de gedichten openplooit als stukjes landkaart van haar ziel’.

Het gesprekje na het optreden geeft ons een kijk van hoe andere culturen aan ‘dienstverlening’ doen. Onmiskenbaar is het Christendom de bakermat van de ‘caritatieve dienstverlening’. In het boeddhisme is er de ‘dienstverlening van het mededogen’. Lees maar wat de directeur haar vraagt:

Op mijn vraag “waarom zij in godsnaam in Schotland is gaan wonen? Of ben ik indiscreet?” antwoordt ze alsof ze alweer een nieuw sprookje aanhaalt. “Het is vrij simpel, ik behoor tot een boeddhistische gemeenschap. In die optiek verzorg ik daar in Schotland een man van 94. Ik kook daar voor hem, en doe er het huishouden, neen het heeft helemaal niets met liefde te maken. Ik doe dit om de liefde weer toe te laten,” zegt ze met een mildheid waar zelfs een steen week van wordt.

Hallo denk ik dan, dit heeft niets met liefde te maken!

Bron: Fijnstemmer tijdschrift van Muziek en Woord Menen maart-april 2010

 

Wil je de spirueeltjes van de voorbije maanden lezen, klik op de desbetreffende maanden en geniet ervan!

- spiritueeltje februari 2010 (autisme)
- spiritueeltje januari 2010 (video verbondenheid)
- spiritueeltje december 2009 (teveel is minder dan genoeg)
- spiritueeltje november 2009 (competenties)
- spiritueeltje oktober 2009 (deugd en menslievendheid)
- spiritueeltje september 2009 (sterven en leven)
- spiritueeltje juni 2009(spiritualiteit)
- spiritueeltje mei 2009 (geluk)
- spiritueeltje april 2009(stilte)