SPIRITUEELTJE januari 2011

Omtrent 'toeval dat geen toeval is,
over flow,
over Woe Wei,...'

Deel 1

'Wanneer je goed in je vel zit en je ontspannen bent, lijkt alles veel meer op wieltjes te lopen. Op dergelijke dagen schijnt alles je toe te vallen. Je krijgt er zelfs oog voor en een gelukkig toeval zal je op deze dagen niet negeren.

Voor dit verschijnsel bestaat een naam: synchroniteit. De Zwitserse psychiater en psychiater Carl Gustaf Jung gebruikte dit begrip voor het eerst in 1930.

Wikipedia definieert het verschijnsel zo: focussen op andere zaken dan je gewoon bent. Openstaan voor wat komt. Een zogezegd toevallige gebeurtenis als zinvol ervaren.

Een hedendaags woord voor deze synchroniteit van gebeurtenissen is 'flow'.

Flow is het tegenovergestelde van stress, van controle houden, van perfectionisme in doorgedreven vorm. Het is er wanneer 'het goed draait' in je leven, wanneer je vlot en spontaan functioneert en daar tegelijkertijd van geniet. Onmiskenbaar herken je dit verschijnsel vast ook in je werk.

Wanneer je goed in je vel zit en je ontspannen bent, lijkt alles veel meer op wieltjes te lopen. Als je er kregelig bij loopt of last hebt van stress, is de kans groot dat je in jezelf gekeerd raakt. Dat je de collega's om je heen niet echt meer opmerkt. Misschien sta je ze heel kort te woord.

Al gauw lijk je dan in een negatieve spiraal terecht te komen.

De anderen en jij vinden elkaar geen plezierig gezelschap meer, er loopt één en ander mis op diverse vlakken. Je job naar behoren doen kost meer moeite en je inspanningen slorpen alle energie op. Dit wordt een neerwaartse spiraal.

Maar deze cirkel kan ook in niet-vicieuze richting beginnen te kolken. Als je erin slaagt je te ontspannen, ga je rustig naar jezelf en de wereld rondom jou kijken.

Plotseling zie je méér, ben je alerter. En plots valt je val alles op. Het vergt minder energie om dingen voor elkaar te krijgen, zowel op het werk als daarbuiten. Je weet mensen te vinden met de neus in dezelfde richting. Allerhande goede ideeën schieten je te binnen. Je krijgt klussen voor elkaar en je voelt duidelijk voldoening. Dat straal je dan weer uit. Voor je het weet, oefen je een weldoende invloed op je omgeving uit...die op haar beurt weer een positieve invloed op jou heeft. De wisselwerking gaat in twee richtingen, opwaarts en neerwaarts. Flow is de positieve variant.

En zo komen we bij de synchroniteit terecht. Er komen onverwachte maar zeer welkome wendingen op je pad. Heb je ze verdiend? Is het puur toeval? Nee, het is synchroniteit en het kwam omdat je ervoor open stond.

Het begrip is moeilijk te verklaren in een maatschappij en een tijdsgeest die sterk steunen op de wetenschap. We kunnen het niet meteen duiden. Velen houden niet van wollige termen of spirituele boeken. Gemakshalve plakken we er dan maar het woord 'toeval' op. Of misshien sluiten we er onze ogen voor...'

Bron: “Ons Recht” mei 2010 pag.12, 13 – Saskia De Bondt

In het volgend spiritueeltje hebben we het over hoe je in een flow kan komen en wat dit te maken heeft met Woe Wei (zie symposium – U. Libbrecht) en verdiepen we ons even over flow in het leven van de gebruikers.

Rik

 

Wil je de spirueeltjes van de voorbije maanden lezen, klik op de desbetreffende maanden en geniet ervan !

- spiritueeltje juni 2010 (omtrent dankbaarheid)
- spiritueeltje mei 2010
(gemeenschapsvorming op natuurlijke wijze)
- spiritueeltje april 2010 (dienstverlening in andere culturen)
- spiritueeltje februari 2010
(autisme)
- spiritueeltje januari 2010
(video verbondenheid)
- spiritueeltje december 2009
(teveel is minder dan genoeg)
- spiritueeltje november 2009
(competenties)
- spiritueeltje oktober 2009
(deugd en menslievendheid)
- spiritueeltje september 2009
(sterven en leven)
- spiritueeltje juni 2009
(spiritualiteit)
- spiritueeltje mei 2009
(geluk)
- spiritueeltje april 2009
(stilte)