SPIRITUEELTJE JUNI 2011


OMTRENT WANDELEN EN DE KRACHT VAN ONTHECHTING

Misschien lees je ook graag een boek tijdens het verlof. Een meldenswaardig boek is het laatste boek van Annemie Struyf: 'Zij en ik – het verhaal van een vriendschap.

Het is het intieme verhaal van de vriendschap tussen Annemie en haar hartsvriendin Magdalena. Jarenlang gingen ze samen op pad op zoek naar wijsheid tot Magdalena ongeneeslijk ziek wordt. Ze besluiten om ondanks de ziekte toch nog volop voor levenskwaliteit te gaan.

Magdalena was een stapster in hart en nieren…Hierbij een proevertje uit het boek dat misschien als smaakmaker kan dienen om het boek te lezen.

… "Die stappassie is er altijd geweest. Toen mijn kinderen jonger waren, maakte ik vaak kleinere tochtjes. Vijf dagen, een week. Toen ik veertig werd – de kinderen toen zestien en achttien – vond ik dat het tijd werd om langere tochten te maken. De klassieke tochten naar Santiago de Compostella en Assisi. Trekken in de Himalaya. Tochten van twee à drie maanden. Stappen is mijn rugzak nemen, de deur achter mij dichttrekken en te voet vertrekken. Thuis weggaan is met een grote bocht opnieuw thuiskomen. Stappen is voor mij meditatie. Dat is niks speciaals hoor. Gewoon "aanwezig zijn" in de natuur, tussen de mensen, op eenzame weggetjes of op drukke plaatsen. Langzaam doorheen het landschap bewegen en met niets anders bezig zijn. Dat is de echte luxe van het stappen: behalve je rugzak hoef je niets te dragen en kun je dus ook alles vergeten. Het stappen heeft zo‟n repetitieve, zelfs meditatieve kracht dat het iets bedwelmends heeft. Je gaat helemaal op in het ritme van je lijf, je hart, je bloedsomloop, de stappen die je zet. Op den duur verdwijn je in de actie van het stappen. Dan "stap" ik niet meer, maar "word" ik "gestapt" …

Als ik stap, heb ik het gevoel overal thuis te zijn. Ook al ben ik nooit op dezelfde plek, ook al slaap ik elke nacht op een andere plaats. Het voelt aan als "thuis zijn onder de sterren". Het is iets heel groots. Je bent thuis omdat je op deze aarde bent. Je bent thuis omdat je onder de zon loopt. Het is een luxe om met niets anders bezig te hoeven zijn. Alleen maar stappen, voor wat eten zorgen en voor een plek om te slapen. Dat is alles. Die vereenvoudiging is tegelijkertijd een grote luxe.

Loslaten, dat is de essentie. Stappen is alles wat je tegenkomt even vastnemen en onmiddellijk weer loslaten. Zoals je, ook letterlijk, bij elke stap die je zet, de aarde voelt en haar ook onmiddellijk weer loslaat. Je ontmoet mensen op je tocht, maar je laat ze ook weer los. Ook puur materieel heb je weinig dingen om vast te houden. Ik heb haast niets bij me. Een rugzak met wat spullen.

Toen ik dit fragment las deed het me denken aan mijn notities van een staptocht enkele jaren geleden. Beeld en tekst kunnen misschien meer inspirerend werken dan enkel het geschreven woord. Een deugddoend verlof toegewenst met een goed boek en bijtijds een stevige natuurwandeling.

Bron: 'Zij en ik – het verhaal van een vriendschap' pag.17-18 Annemie Struyf

Bij deze ook een geselecteerde korte powerpoint die het spiritueeltje staaft uit eigen ervaringen.

Rik

 

Wil je de spirueeltjes van de voorbije maanden lezen, klik op de desbetreffende maanden en geniet ervan !

- spiritueeltje mei 2011 (omtrent limieten en nederigheid)
- spiritueeltje april 2011 (omtrent sfeer of ... hoe geef je kleur aan je organisatie ?)
- spiritueeltje maart 2011 (omtrent toeval dat geen toeval is, over flow, over Woe Wei,... deel 3 - slot)
- spiritueeltje februari 2011
(omtrent toeval dat geen toeval is, over flow, over Woe Wei,... deel 2)
- spiritueeltje januari 2011 (omtrent toeval dat geen toeval is, over flow, over Woe Wei,... deel 1)
- spiritueeltje juni 2010
(omtrent dankbaarheid)
- spiritueeltje mei 2010
(gemeenschapsvorming op natuurlijke wijze)
- spiritueeltje april 2010 (dienstverlening in andere culturen)
- spiritueeltje februari 2010
(autisme)
- spiritueeltje januari 2010
(video verbondenheid)
- spiritueeltje december 2009
(teveel is minder dan genoeg)
- spiritueeltje november 2009
(competenties)
- spiritueeltje oktober 2009
(deugd en menslievendheid)
- spiritueeltje september 2009
(sterven en leven)
- spiritueeltje juni 2009
(spiritualiteit)
- spiritueeltje mei 2009
(geluk)
- spiritueeltje april 2009
(stilte)