SPIRITUEELTJE MEI 2012

Omtrent… ‘transitie’

Er was eens niet zo heel lang geleden een man, genaamd Rob Hopkins. Hij woonde in een charmant Engels dorpje, Totnes genaamd. In tegenstelling tot vele anderen was Rob niet blind voor de problemen in onze wereld. Hij zag dat het klimaat veranderde. Hij besefte ook dat de mensen in zijn omgeving en ver daarbuiten verslaafd waren aan olie…
Hij nam initiatief en zorgde ervoor dat de inwoners van Totnes veerkrachtig werd om een antwoord te hebben op de toekomstige olieschaarste. Door hun energieverbruik te reduceren, hun voedsel lokaal te verbouwen en hun energie zo duurzaam mogelijk op te wekken zouden ze minder afhankelijk zijn van de dure en uitputbare olie.
Zijn initiatief werd een zodanig succes dat het zich in alle windrichtingen verspreidde en uitgroeide tot een ware beweging, de transitiebeweging, die tot op de dag van vandaag toeneemt.

Een mooi voorbeeld hiervan is Transitie Inititatief Rabot in de, zoals de naam doet vermoeden, Gentse Rabotwijk. De bedoeling is dat buurtbewoners aan een sociaal en ecologisch duurzame wijk werken via concrete projecten.
Zo namen enkele geëngageerde Rabotbewoners het initiatief om gezamenlijk een bakfiets te delen. Een gedeelde bakfiets is immers ideaal omdat je zo’n fiets niet de ganse tijd nodig hebt. Daarbij is een bakfiets een duurzaam, milieuvriendelijk vervoermiddel en niet afhankelijk van olie. De bakfiets bevordert ook de sociale cohesie in de wijk. Iedereen die wil, kan de bakfiets ontlenen.

Het is ook in de Rabotwijk dat het Toreke, dit is een lokale buurtmunt, het levenslicht zag. Deze Torekes kun je verdienen door je positief in te zetten voor de wijk. Een lokale munt sluit perfect aan bij de transitiegedachte. In tegenstelling tot de nationale munt blijft de buurtmunt binnen de gemeenschap en geeft zo de lokale economie de nodige veerkracht. Wanneer de bewoners in de Rabotwijk iets goeds doen voor de wijk zoals de straat vegen, boodschappen doen voor een buur, zwerfvuil ruimen of een buurttuin aanleggen, verdienen ze Torekes (1 Toreke is 1 euro waard). Meer info en filmpje op de site.

Het is duidelijk dat deze transitievlek een gunstige voedingsbodem vindt in tijden van crisis en besparingen. Individualisme en egocentrisme maken plaats voor personen die samen een creatief antwoord zoeken op de samenlevingscrisis. Het is zelfs zo dat Kortrijk zich momenteel profileert als transitiestad.

Maar mag het vooral duidelijk zijn dat de transitiebeweging eigenlijk oude wijn is in nieuwe zakken. De vader van de transitiebeweging  is misschien wel E.F. Schumacher die als economist een economische studie maakte waarbij de mens weer meetelt.
Hij schreef in 1973(!) in het boek Small is beautiful (Hou het klein) zijn denkbeelden uit:
In de opwinding over het ontplooien van zijn wetenschappelijke en technische krachten, heeft de mens een produktiesysteem opgebouwd dat de natuur geweld aandoet en een soort samenleving die de mens misvormt. Als er maar steeds meer welvaart komt, denkt men, komt al het andere wel terecht. Men meent dat geld almachtig is; al kan het dan in feite geen onstoffelijke waarden kopen, zoals gerechtigheid, harmonie, schoonheid of zelfs gezondheid…'

En laat nu misschien nu net die transitiegedachte zijn die Mariënstede kenmerkt vanaf het begin. Harmonie, schoonheid  en onstoffelijke waarden zijn geen trends en kunnen feitelijk niet gerationaliseerd worden onder ‘de nieuwe kijk op zorg’.  Een (voorlopig) transitie hoogtepunt in Mariënstede is het initiatief ‘Bruggensteun’.  Onmiskenbaar zullen nog andere boeiende en inspirerende transitie-initiatieven volgen. Wordt dus vervolgd.

Bronnen: ‘Van bakfiets tot lokale munt’ vrouwenwereld april 2012 Lisa Antipoff, ‘Hou het klein’ E.F. Schumacher  pag.279.  Interessante links: www.bakfietsdelenrabot.be, www.torekes.be, www.transitie.be, www.marienstede.be

Rik

Wil je de spirueeltjes van de voorbije maanden lezen, klik op de desbetreffende maanden en geniet ervan !

- spiritueeltje februari 2012 (een dagelijkse gedachte)
- spiritueeltje januari 2012 (een slotwoord bij het begin van een nieuw jaar)
- spiritueeltje december 2011 (omtrent positiever leren werken met de leegte)
- spiritueeltje november 2011 (omtrent poëzie)
- spiritueeltje juni 2011 (omtrent wandelen en de kracht van onthechting)
- spiritueeltje mei 2011 (omtrent limieten en nederigheid)
- spiritueeltje april 2011 (omtrent sfeer of ... hoe geef je kleur aan je organisatie ?)
- spiritueeltje maart 2011 (omtrent toeval dat geen toeval is, over flow, over Woe Wei,... deel 3 - slot)
- spiritueeltje februari 2011
(omtrent toeval dat geen toeval is, over flow, over Woe Wei,... deel 2)
- spiritueeltje januari 2011 (omtrent toeval dat geen toeval is, over flow, over Woe Wei,... deel 1)
- spiritueeltje juni 2010
(omtrent dankbaarheid)
- spiritueeltje mei 2010
(gemeenschapsvorming op natuurlijke wijze)
- spiritueeltje april 2010 (dienstverlening in andere culturen)
- spiritueeltje februari 2010
(autisme)
- spiritueeltje januari 2010
(video verbondenheid)
- spiritueeltje december 2009
(teveel is minder dan genoeg)
- spiritueeltje november 2009
(competenties)
- spiritueeltje oktober 2009
(deugd en menslievendheid)
- spiritueeltje september 2009
(sterven en leven)
- spiritueeltje juni 2009
(spiritualiteit)
- spiritueeltje mei 2009
(geluk)
- spiritueeltje april 2009
(stilte)