Omtrent ‘competenties’ (november 2009)

Enkele dagen na de studiedag over competentiemanagement toonde iemand
mij een bladzijde uit zijn agenda. Het is een bladzijde met een tekst van Willem Vermandere over artistieke gevoeligheid, filosofie en theologie, gedrevenheid en verbondenheid. Maar eigenlijk gaat het over competenties. Dit vertellingske deed me denken aan de inleiding die Lieven gaf op de studiedag: over de haas die moest leren vliegen…

Een vertellingske over het wel en wee van competenties.

“…Ik was ondertussen godsdienstleraar geworden – na mijn kloosterperiode heb ikgodsdienstwetenschappen gestudeerd in Gent – en had voor mijn klas liedjes gemaakt, in het mooi Nederlands, over de barmhartige Samaritaan en zo…
Als leraar in die school ging ik dood, ik geraakte uitgeput. Het was een rijksmiddelbare school, waar kinderen verplicht waren twee uren godsdienst of zedenleer te volgen.
Ik heb daar afgezien. Ik kon ze maar met één ding boeien, dat was met vertellen.
Daar heb ik ontdekt dat ik de gave had om te vertellen,…
Als ik een tijdje niet meer gelezen heb of niets moois gezien heb op tv, dan mankeert er iets. En dan plots lees je enkele schone bladzijden in een boek of je ziet een prachtige film – wat een kick krijg je daarvan!
Ook als zanger of als artiest geef je op je beurt energie door aan mensen. Dat is heel het raadsel, het wondere – waar haal je de kracht, waar haal je de gedrevenheid in je leven. Wat is er in mijn leven dat ik niet gekregen heb, zeg dat ne keer. Ik heb alles gekregen!

Je kunt er aan meewerken aan die gaven en talenten die je gehad hebt, en je kunt zetegenwerken en verknoeien. Het is een kwestie van de juiste mensen te ontmoeten ende juiste sferen op te zoeken zodat ze kunnen gedijen.

Ik heb gisteren een ganse dag aan een beeld gewerkt, ik heb er nog mijn duim mee bezeerd. Ik hou van beeldhouwen. Dat is ook mijn leven. Vanuit mijn isolement van beeldhouwen groeit ook mijn hunker naar mensen. Als ik zo dagen lang aan een steen bezig ben dan kom ik ’s avonds binnen en pak mijn gitaar. Dat klinkt helemaal anders dan bij een beroepsmuzikant die zoveel uren op zijn instrument geoefend heeft.
Dan ben ik heel fris en gretig: ik mag gaan zingen, ik mag hier vandaag gaan optreden…”

Een vertellingske die op eenvoudige wijze de noodzakelijkheid duidt van de juiste mensen te ontmoeten in de juiste sferen om je talenten te ontwikkelen. Het lijkt me belangrijk als lezer van dit spiritueeltje om te proberen iedere dag opnieuw deze sfeer zoveel mogelijk te bewerkstelligen in Mariënstede. Een volle inspanning is immers een volle overwinning (M. Gandhi). Mensen die hun competenties kunnen waarmaken geven jouw immers vleugels.

Bron: huishoudagenda 2009 pag. 247: “Verwend door de Schepper” Willem Vermandere

 

Wil je de spirueeltjes van de voorbije maanden lezen, klik op de desbetreffende maanden en geniet ervan!

- spiritueeltje oktober 2009 (deugd en menslievendheid)
- spiritueeltje september 2009 (sterven en leven)
- spiritueeltje juni 2009(spiritualiteit)
- spiritueeltje mei 2009 (geluk)
- spiritueeltje april 2009(stilte)