Mariënstede kan jou op verschillende manieren ondersteunen bij wonen:

Het kasteel (tehuis niet werkenden)

In het kasteel zijn er twee woongroepen.


Eén woongroep boven en één beneden.
Elke bewoner heeft een eigen kamer. Deze kamer kunnen ze zelf inrichten met eigen meubels, muren een kleurtje geven, ...
De kamer dient niet enkel om te slapen, men kan er ook een beetje van zijn vrije tijd in doorbrengen. Er is een gezamelijke living, waar de maaltijden in groep genomen worden, gezamelijke badkamer en toilet.
Er zijn ook enkele kamers voorzien met een keuken om eventueel zelf maaltijden klaar te maken. Een soort studio. In samenspraak met begeleiders neemt men op zijn kamer de maaltijd.
Tijdens de dag sluit men aan bij de ateliers. Het is ook mogelijk om binnen of buiten het centrum begeleid werk te doen. Dit kan voltijds of deeltijds. Meer info over ateliers en begeleid werk kan je lezen bij ateliers.

terug naar boven

Huizen (tehuis werkenden)

In de huizen heeft elk huis zijn eigen kleur: rood, geel en groen.
In het rode huis wonen er 16 bewoners samen. In het gele en groene huis wonen ze met een vijftal bewoners.

Elke bewoner heeft een eigen kamer. Deze kamers kunnen ze zelf inrichten met eigen meubels, eigen kleur op de muren. De kamers worden niet enkel gebruikt om te slapen, er kan ook tv gekeken worden, naar muziek geluisterd, ...
Er wordt ook in groep geleefd, samen gegeten, tv gekeken, maar men kan ook zijn vrije tijd doorbrengen op zijn kamer.
Indien mogelijk, gaat men werken in een beschutte werkplaats, zoals de Waak. Dit kan voltijds of deeltijds. Mensen die omwille van bepaalde redenen niet meer kunnen gaan werken in een beschutte werkplaats, kunnen mits afspraak aansluiten bij de atelierwerking.

terug naar boven

Dienst Bruggensteun

Bruggensteun is de mobiele dienst van Mariënstede.
We ondersteunen mensen die alleen of in kleine groep willen wonen.
Deze mensen huren of kopen zelf een huis of appartement in de buurt.
Samen met jou en je netwerk kijken we hoe je graag wil wonen en welke ondersteuning je daarbij zal nodig hebben.
We kijken in eerste instantie welke ondersteuning je kan krijgen van hulpmiddelen, familie, vrienden, buren en vrijwilligers. Samen met jou kunnen we ook kiezen om reguliere diensten in te schakelen: poetshulp, gezinshulp, oppas, thuisverpleging,…
Daarnaast kunnen de begeleiders van Bruggensteun ook, voor kortere of langere perioden, op geregelde tijdstippen langskomen, vb. 1 maal per week.
Onze dienst wil jou en je netwerk op pad helpen om zelf je ondersteuning te organiseren. Waar nodig helpen we coördineren of kunnen we tijdelijk intensievere en individuele begeleiding bieden aan huis.

Lees hier de folder.
Bruggensteun voorgesteld, lees meer hier.

terug naar boven