‘t Huys van Cyriel

previous arrow
next arrow
Slider

Dorpsbioscoop: 't Huys van Cyriel

‘Er is één grote reden om de cinema nieuw leven in te blazen: het wonder. Het wonder van goede cinema is dat je twee uur lang in de intimiteit van die donkere zaal zo opgaat in wat er op het scherm gebeurt, dat je jezelf ontstijgt. Je vergeet wie je bent, je duikt in de huid en de geest van andere mensen, in andere landen en tijdperken. Je leeft andere levens EN deze emoties deel je met andere mensen. Je beleeft samen het wonder!’

Het ‘t Huys van Cyriel’ is het vroegere hovenierswoning van het Kasteel en genoemd naar de laatste bewoner Cyriel Vanden Abeele (1908 – 1998). Hij was de laatste hovenier van het park van het Kasteel. Hij bewoonde de hovenierswoning van 1947 tot 1993. De laatste jaren werd het huis gebruikt voor de stockage van de kurken uit het recyclageatelier.

In 2019 werd het huis volledig gerestaureerd en kreeg het een andere bestemming. De vroegere woonplaats is nu een ‘huis vol verhalen’ waar bezoekers elkaar kunnen ontmoeten bij een film, een verhaal,…. Cyriel had ook steeds een uniek verhaal klaar voor ieder die het graag hoorde.

De bovenverdieping biedt woongelegenheid aan mensen met een beperking. Naast het woonhuis werd de stal afgebroken en omgebouwd tot de kaasmakerij en chocolaterie van Mariënstede.

De bioscoop wordt gerund door onze gebruikers in samenwerking met vrijwilligers.

’t Huys van Cyriel is een plek waar mensen van Mariënstede, samen met de buurt, een vereniging, een bedrijf, …. genieten van een film of een verhaal.

’t Huys van Cyriel wordt uitsluitend gerund door vrijwilligers.

Vereniging of bedrijf

Ben je met je vereniging of bedrijf op zoek naar een originele activiteit of zoek je een unieke locatie voor een evenement?

De bioscoop, ’t Huys van Cyriel, ontvangt met plezier groepen tot 30 personen. De hoog technische beeld- en geluidskwaliteit en de intimiteit van de kleinschalige filmverwenning is een uniek gebeuren.

We staan ook open voor uw suggesties.  Graag plannen we samen uw evenement. Naast bioscoop kan de ruimte ook gebruikt worden als vergaderzaal.

Filmliefhebbers

Wens je zelf van een filmvoorstelling te genieten? Zie het filmprogramma.

Verenigingen

Afspelen film:

 • Huur: €100
 • De vereniging zorgt zelf voor de film en filmrechten (We informeren je hierover graag als je dit wenst)
 • Onze vrijwilligers verzorgen de filmprojectie en bedienen in de bar
 • Dranken moeten afgenomen worden via Mariënstede

Gebruik als vergaderruimte:

 • Huur: €50 (geen filmprojectie en bediening aan de bar)
 • Dranken moeten afgenomen worden via Mariënstede

Bedrijven

Afspelen film

 • Huur: €350
 • Wij zorgen voor de film en de filmrechten
 • Onze gebruikers i.s.m. vrijwilligers verzorgen de filmprojectie en bedienen de bar
 • Dranken moeten afgenomen worden via Mariënstede
 • We creëren samen jouw evenement op maat.

Er is ook mogelijkheid om het zaaltje te gebruiken als vergaderruimte.

(hier komt het filmprogramma dat gepland werd door verenigingen of door het filmcomité)

Heb je een vraag omtrent de dorpsbioscoop, aarzel dan niet om ons te contacteren op het nummer 056/50 94 13 of via e-mail.